Zöldalma és sárgarépa édes-savanyú öntettel

Azt hiszem, ez a saláta már annak a jele, hogy tavaszodik.
Dél-Kelet Ázsia országaiban, pl. Vietnámban, Thaiföldön, vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papaya-ból készül. Nyilvánvalóan, elsősorban azért, mert annyi van belőle, hogy ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt (ami valójában inkább zöldség funkciót tölt be) mindenütt lehet kapni, óriási halmokban áll az úszópiacokon, piacokon, vagy az utcai árusok vállon, fejen cipelt kosaraiban. A zöld papaya éretlen papaya, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább egy uborkához (annál kevésbé lédús), nyers cukkinihez áll közel. Mindenképpen erős ízű öntettel kell felruházni ahhoz, hogy legyen íze, úgy viszont az egyik legfrissítőbb, legfinomabb saláta. Bár nemrégiben fedeztem fel, hogy a Culinaris-ban rendszeresen kapható zöld papaya, viszonylag ritkán szerzem be. Sokkal jobb helyettesítőt találtam, amivel -meg merem kockáztatni-, hogy még finomabb. A zöldalma hozzáteszi azt a gyümölcsös, savanykás ízt, amitől még kellemesebb lesz. Az öntet a standard ázsiai halszószos, édes-savanyú öntet, csak biztatni tudok mindenkit, hogy tartson otthon mindig egy üveggel, ez egy titkos szuper ízfokozó, amelyből egy-egy kanál észrevétlenül mély ízekkel ruház fel egy-egy levest, vagy salátát.

Zöldalma&sárgarépa édes-savanyú öntettel

Hozzávalók (2 adag)

6-8 kicsi, zsenge sárgarépa (mérettől függően)
2 zöldalma
Fél csokor friss menta
Fél csokor friss koriander
1 lime leve
4ek halszósz
2tk cukor
1tk szezámolaj
Kis darab friss reszelt gyömbér
Kis darab kimagozott friss chilipaprika
Opcionális: pirított szezámmag, vagy mogyoró

A sárgarépát meghámozzuk, majd zöldséghámozóval vékony szeleteket gyalulunk belőle, amelyeket éles késsek felcsíkozunk (vagy julienne-re vágjuk, de a zöldséghámozós módszer nekem gyorsabb). Kikeverjük az öntetet, összeforgatjuk a sárgarépával, ha van időnk, néhány órát állni hagyjuk a hűtőben. A zöldalmát (gyufaszál csíkokra szeletelve) és a friss zöldfűszereket csak tálalás előtt keverjük hozzá, hogy ne barnuljanak meg.

Hasonlóak:

Édes-savanyú színes uborkasaláta
Vietnámi csirkesaláta

Korianderes uborkasaláta
Rizstészta chiliolajjal
Kelbimbó „Momofuku módra”

(Visited 79 times, 1 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.