New York, gasztrotrendek.

Néhány rövid gondolat a new york-i gasztrotrendekről, (most már ismét a pesti bázisról):

*A japán konyha jobban hódít, mint valaha. Mindig is nagy volt a jelentősége, de most feltűnően első helyen szerepel. Már nemcsak sushi, hanem egyéb japán specialitások formájában is, úgymint ramen, yakitori. Van kiváló japán desszert bár is, ahol először ettem olyan japán desszertet, amely ténylegesen ízlett. New York legdrágább étterme továbbra is a japán Masa, itt egy esti menü/fő 500Usd. Szaké kultusz.

*A nuevo latino irányzat szintén egyre tovább erősödik. Van haute mexikói, menő a perui, van ceviche-bár (ceviche: latin-amerikai specialitás, citrusos pácban marinált, nyers tatár féle, általában hal)

* Őrület, ami desszert fronton zajlik. Összemosódnak a határok az előétel/főétel/desszert, az édes/sós, a zöldség/gyümölcs között. Imádom. A cukrászok elkezdenek önálló Életet élni. Komoly anyag készülőben.

* A desszert tálakról néhány divatos elem: fagylalt csemegekukoricából (latin-amerikai gyökerekből táplálkozik), bacon-ös karamella, ill. vaníliaöntet. Minden második desszertet micro shiso levél díszít.

* (Mint itthon is), a séfek és cukrászok szeretnek egymástól ihletet szerezni. A város legkülönbözőbb éttermeiben ismétlődnek a különböző elemek, idén pl. mindenütt grillezett ananász sorbet.

* A kísérleti (nem egészen helyesen molekulárisként definiált) irányzat kissé passé, az inkább a 90-es évek irányzataként van számon tartva . Néhány kiemelkedő, eredeti gyakorlójától eltekintve, (és a sok középszerű másolás és túltengés miatt) New York-ban már túlhaladta a kor. Helyette sokkal inkább az egyszerűbb, íz- és alapanyag-központú megközelítés hódít. A származási hely fontosabb mint valaha, lehetőleg minél közelebbi kistermelőtől származzon az alapanyag, esetleg saját kertből.

*A cupcake őrület továbbra is , továbbra sem tudom értelmezni.

*Újonnan hatályba lépett törvény értelmében a gyorsétkezdékben és kávézókban (Starbucks-ban is) kötelező feltüntetni az ételek kalóriatartalmát. Szerintem ez nagyon hatékony.

*Per pillanat a legfelkapottabb újonc étterem: Anthos (neo-görög). Szakmabeliek szerint a séf olyan tehetséges, hogy ez nemcsak múló pillanat, hanem hosszútávú siker.

(Visited 181 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük