Jin, Jang és öt fűszer

Lefogadom, hogy ebben a hónapban hirtelen megnő a kereslet a kínai ötfűszer-keverék után. Az olimpiai játékok nézői valószínűleg nemcsak ezzel a különleges ízesítővel esnek majd szerelembe, hanem úgy általában Kína gasztronómiájával, ami egyre ismertebb világszerte. Jó is ez, hiszen a világ egyik legzseniálisabb konyhája: összetett, kifinomult és változatos (természetesen nem a lebutított büfé kínaira gondolunk). A rendkívül jellegzetes, eltéveszthetetlen ízű fűszerkeverék Kína déli részéről származik, évszázadok óta használják. Csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és fahéj (pontosabban annak egy változata, a cassia) alkotja. Néha kerül hozzá gyömbér, esetleg édesgyökér. Az öt fő alkotóelem – az ellentétek komplementaritását hangsúlyozó jin-jang elmélethez hűen – harmonikusan illeszkedik: savanyú, édes, keserű és sós hatások kerekítik ki egymást. Természetesen a legintenzívebb házilag őrölve, de fűszerüzleteinkben készen is kapható. Szójaszósszal, fokhagymával, gyömbérrel keverve kitűnő pác, ám a hagyományos felhasználási módokon túl desszertekben is pazar – karamellás almatortát, gyümölcskompótokat, csokoládés édességeket öltöztet fel egy csipet egzotikummal. A kedvencem egy kifejezetten bizarr fogás: cuppogós csirkeláb szójaszószos-ötfűszeres mártásban – ennek azonban nem teszek ki senkit, inkább barátságosabb recepteket ajánlok:
Ötfűszeres gombával töltött rétesháromszög: Olajon üvegesre pirítunk egy finomra vágott hagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, egy csokor újhagymát, kevés friss gyömbért. 1 kg gombát apróbb darabokra vágunk, hozzáadjuk és megpirítjuk, úgy, hogy teljesen párologjon el a leve. Szójaszószt, kevés barna cukrot, csipetnyi csilit és egy tk. ötfűszer-keveréket adunk hozzá, enyhén karamellizáljuk. Rétestésztába csomagoljuk (háromszögbe, szivarformára, vagy egyszerűen feltekerjük), majd 180 C-on, kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Gyömbéres-ötfűszeres kacsacomb: Közepes kockákra szeletelünk két sárgarépát, egy hagymát, két szár zellert, összekeverjük olajjal, tepsibe helyezzük. 3-4 kacsacombot mindkét oldalán megsózunk, s bőven megszórjuk ötfűszer-keverékkel. 160 C-on két órán át sütjük. Leöntjük a kisült zsírját, a húst lefejtjük a csontról és összekeverjük a zöldséggel, kevés szójaszósszal, frissen reszelt gyömbérrel.
Csokoládéparfé ötfűszer-keverékkel: 20 dkg magas kakaótartalmú csokoládét 10 dkg vajjal vízgőz fölött megolvasztunk. Hozzáadunk egy csipet sót és 1 tk. ötfűszer-keveréket. Szétválasztunk 3 tojást, a sárgáját fehéredésig keverjük 3 ek. cukorral, óvatosan belekeverjük a felolvasztott csokoládét. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Fóliával bélelt formába öntjük, fagyasztjuk.
(Visited 48 times, 1 visits today)
Print Friendly

5 hozzászólás

  1. régóta kerülgetem az “ötfűszer kérdést”:)külön, erre a célra van nekem egy kávédarálóm (no, meg mozsaram), és én magam szeretem összállítani a fűszerkeverékeimet. ennél, milyen arányban kellene összekeverni a hozzávalókat?

  2. Óriási a fénykép! Komolyan meg kell dícsérjelek, mert nagyon ötletes! A vörös háttér és az 5 karika az olimpiára utalva, bal sarokban még a csillagok is, s mindez egy tipikusan kínai fűszerkeverékkel – hatalmas! 😉

  3. bocs, az előbb hülyeséget kérdeztem! különben köszönöm az ötleteket, főleg a nariban vagyok hűséges olvasód. a parmezános kukoricatorta a gyerekek kedvence lett, és a kacsa is jól sikerült. egy kérdésem van: a sütőhőmérsékletet általában normál sütőre érted vagy légkeverésesre?

  4. bt, a fűszereket azonos mennyiségben (súlyban) érdemes keverni. beatbull, köszi szépen!noi,akkor a zöldség kérdés tárgytalan:) igen, a sütő hőmérsékletet mindig normálra értem, nem légkeverésesre.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.