Joghurtfagylalt

Különösebb kommentár nélkül, szeretném bemutatni azt a fagylaltot, amelyre talán még azt is ki merem jelenteni, hogy nyáron az abszolút kedvencem. Szinte soha nem fordul elő, hogy nincs a mélyhűtőmben, és valahogy mindig olyan gyorsan elfogy, hogy folyamatosan újra kell gyártani. Legfinomabb persze abban az állapotában, amikor éppen elkészült a fagyigépben (na, ilyenkor kell gyorsan eltenni). Vendégeknek gyakran tálalom desszert összeállítások részeként, pl. úgy, hogy a tetejére gyümölcs granita kerül, de bevallom, én úgy szeretem a legjobban, ha az égvilágon semmi nincs mellette, csak úgy, magában, egyszerűen, hogy csakis a joghurt érződjön. Frissítő, savanykás, édeskés, hmm.. Mondanom sem kell, minél jobb minőségű a joghurt, annál jobb a végeredmény, sűrű, krémes, görög típusú a legalkalmasabb. Néha adok hozzá vaníliát, néha nem.

Görög joghurt témában pedig két éve a következő hasznos tippek érkeztek Tőletek:

„Görög típusú joghurtot meg sima natúr joghurtból lehet csinálni, csak egy tüllel vagy laza szövésű textillel (én konyharuhával szoktam) ki kell bélelni egy szűrőt, rá valami edényre, és beleönteni a joghurtot, kicsöpög belőle a savó (azt simán meginni), ízlés szerinti sűrűséget lehet így elérni” ribizli„2 helyen szoktam venni, egyrészt a nagyobbik Culinarisban, a Perc utcában (itt néha ugyan Törökországból származót árulnak kis vödörben, de azért görög az:-)), másrészt kimérve a Lehel-piac galériáján, a Katica tejboltban” olvasó

„Görög (török) joghurt még a kóser hentesnél a Magyar utcában a Kálvinnál. A kicsöpögtetôs módszer is jó (én kávéfilterrel szoktam), de szerintem itt fontos, hogy bio johghurtból készüljon (Match, Kaisers, bioboltok stb), mert a Danone stb. joghurtok kicsöpögés után íztelen masszává válnak” Rita

Recept

Hozzávalók (4-6 adag)
5dl jó minőségű, krémes joghurt (legjobb a görög joghurt)
1,5dl víz
8dkg cukor
csipet só
fél citrom leve
(1 vaníliarúd kikapart magjai)

A vizet és a cukrot összeforralom ( a csipet sóval), szirupot főzök belőle. Hozzáadom a citromlevet (és a vaníliát). Lehűtöm. A joghurtot botmixerrel simára keverem vele. Nagyon hidegre lehűtöm (a masszát előző este szoktam előkészíteni.) Ha nem elég hideg a massza, nem fagy meg rendesen a gépben. Fagylaltgépben szokásos módon elkészítem.

 

(Visited 938 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

17 hozzászólás

  1. Becsületes joghurt azóta már a Baross utcai török boltban is… A vödrös, 10%-os joghurt 600 forint.Gyakorlatilag már csak ezt használom. Van egy citromos süti, ami mellé joghurtot szoktunk enni, de jó lesz az ezzel a fagyival is. 😉 Zsuzsa

  2. Kedves névtelen! A Baross utcában pontosan hól van a török bolt (házszám?), mert vidéki lévén szeretném kipróbálni, de nem tudom, merre induljak:-) köszönöm

  3. Gabojsza!Nem tudok sajnos házszámot, de Baross utcának a Kálvária tér felé eső részén van. Én tömegközelekedek, leszállok a 4-6osról, a McDonalds oldalában lévő megállóban felszállok a villamosra vagy buszra (mindegyik jó) és kettő vagy három megálló. Jobboldalon van a bolt. Volt már olyan, hogy eltévesztettem a megállót és a Kálvária téren szálltam le, akkor visszafelé kell sétálni. Olvasni bonyolultabb, mint megtalálni. 🙂Zsuzsa

  4. Remekül hangzik! Én mézzel szoktam, cukor helyett- még izgibb az íz. A Cserpes sajtműhely literes joghurtja is elég krémes, és az olyan 600 ft körül van!

  5. Fagylaltgépre várnék tanácsot, mert a korábbi posztokban ajánlott Cuisinart típusú, ha jól láttam, Európában nem beszerezhető… 🙁 pedig még szép is, de még ha venék is Amerikából, ott sajna más az elektromos hálózat.Kinek mi vált be? Különös tekintettel a szerzőre… 🙂

  6. Zsuzsi, fagylatgéppel nagyon sokkal jobb lesz az állaga, mint a nélkül. De megpróbálhatod nélküle is, ebben az esetben mélyhűtőbe teszed, majd 4-5 alkalommal, kb. óránként átkevered. Nekem egy Kenwood IM200 típusú gépem van, ez nem egy nagyon drága darab (50Eur körül volt), és évek óta szuperül működik, én nagyon meg vagyok vele elégedve.

  7. Görög joghurtot kimérve is lehet kapni a Perc utcai Culinaris sajtpultjában, nem csak vödörben. Legalábbis a napokban én ott vettem.Kata

  8. Ez annnnnyira jó!!! Fantaszrikus, mennyire egyszerű és mégis mennyire gazdag ízeket rejt 🙂Gödöllőn van egy görög bolt, én ott vettem. Az itt elhangzott árakhoz képest kicsit borsos volt (1300), úgyhogy lehet, hogy megcélzom na Lehel tért….N.

  9. REmek recept.
    Én viszont otthon készítem a joghurtot 2 ek. natúr Cserpes joghurtból és egy liter házi tejből (vagy 3.5 %-os Cserpes tej). Egészen biztos vagyok benne, hogy ilyen minőséget boltban nem lehet kapni. Majdhogynem tejföl sűrűségű joghurtot kapok. A következő adaghoz meg már a saját joghurtomat használhatom 🙂
    Ildi

Hozzászólás a(z) cserke bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük