Kókusz szufflé csokoládéöntettel

Ez egy olyan desszert, amelynél komoly veszély áll fenn, hogy nem jut el a véglegesnek szánt szufflé állapotáig. Már az alapmassza ugyanis annyira finom, hogy nálunk kb. a fele csak úgy “eltűnt”. (vietnámi nyári tekercs utáni desszert volt). Úgy kell elképzelni, mintha egy Bounty csoki belseje lenne -krémes, kókuszos, a tojásfehérje ellenére viszonylag tömör, és ahogy rácsorgatott a csokoládéöntettel keveredik, na, az valami elég durva..(mindenképpen keserű az igazi). Ha most választhatnék, hogy melyik könyvet süssem-főzzem végig első oldaltól az utolsóig, akkor az Pichet Ong könyve lenne, fantasztikus.
Két dolgot változtattam a recepten: a kókuszt nem szűröm le, hanem benne hagyom, mert kókuszos édességeknél kifejezetten szeretem, érezhető a textúrája. Egész kevés reszelt zöldcitromhéjat is teszek hozzá, csak annyit, hogy ne zavarja az ízeket, de tegye picit pikánssá. Úgy látom, olyan laktató ez a desszert, hogy a hagyományos méretű szufflétálnyi adag túl nagy, úgyhogy érdemesebb kisebb tálkában készíteni (akkor úgy 6 adagnyi a recept), vagy lehet egy nagy tálban is. Persze, gyönyörű magas, amikor kijön a sütőből, és rögtön tálalni kell (aki azonban fotózott már szufflét, tudja, hogy putty, egy perc alatt összeesik…). Önmagában is elég villantós, ha még fokozni akarnám, akkor az öntet helyett csokoládésorbet-val tálalnám.

Recept

Hozzávalók (4-6 adag)
5dkg kókuszreszelék
170ml kókusztej (kis doboz)
1,2dl tejszín
1/2dl tej
1 tojás sárgája
2 tojásfehérje
5dkg cukor
4dkg liszt
1ek vaj + a formák kikenéséhez
1kk vaníliakivonat
fél zöldcitrom reszelt héja
1kk só

A sütőt előmelegítjük 220C-ra.

Kézi habverővel simára keverjük a kókusztejet, tejszín, tejet, tejszínt, cukrot, sót, tojássárgát és a lisztet. Lábasba öntjük (vagy keverhetjük eleve abban), és közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni, és sűrűsödni. Egy tejbegríz sűrűségű masszát kapunk. Hozzáadjuk a vajat, zöldcitromhéjat és a vaníliakivonatot, kihűtjük. (Eddig a pontik előre is elkészíthetjük. ) 4 szufflétálkát alaposan kivajazunk, és megszórjuk porcukorral, körberázogatjuk, hogy ez a réteg bevonja a tálkát. Kemény habbá verjük a két tojásfehérjét, és óvatosan hozzáforgatjuk a kókuszos masszához. Elosztjuk a tálkákban, majd kés élét körbehúzzuk a pereme körül, hogy könnyen fel tujon majd emelkedni. 16-18 percig sütjük, azonnal tálaljuk keserűcsokoládé öntettel.

Pichet Ong: The sweet spot, aromatic coconut soufflé receptje alapján

(Visited 900 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Kedves Chili!Ez nagyon jól hangzik (és néz ki)! Ugye a kókuszreszeléket a tejes-tejszínes keverékben kell főzni, ez szerintem kimaradt a recept leírásából.Ha nincs szufflé-formám, süthetem muffinsütőben is?Gratulálok a bloghoz, nekem (a sok jó között) ez az etalon.Sopen

  2. Hónapok óta visszajaáró “vendég” vagyok,lopom az ötleteket és mondhatom hogy nagyon sokat tanultam amit köszönök szépen-mármint a lehetőséget! 🙂Nagyon izgató kis édesség,nem is macera megcsinálni..egy kérdésem lenne, hola pokolba lehet beszerezni picike szuflé formákat? Mondjuk olyan kis kávéscsésze szerűeket vagy akár ilyet a képről? Nekem sajna eddig nem sikerült-lehet hogy csak én vagyok a figyelmetlen az áruházakban..egyébként vidéki vagyok.Köszi,további jó munkát! 🙂

  3. Sopen, igen, bocs, ha ez nem egyértelmű, a reszelék a tejes keverékbe megy. muffinsütő végül is, miért ne, csak tegyél bele papírt (és azt is ki kell vajazni,cukrozni), különben nem tudod kiszedni.Nóri, ezek szerint Ikea. Köszi, mrs. solis!

Hozzászólás a(z) cukroskata bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük