Vörös káposztás rétes, körtével, borókabogyóval

Bevallom, kicsit sajnáltam, hogy a főzős magazinokról szóló némileg talán provokatív véleményem először egy olyan rovatba került, amelyben nem volt lehetőség arra, hogy közvetlenül a cikk után lehessen publikusan hozzászólni (azóta átkerült ide, és már lehet). Így folyamatosan özönlöttek az e-mailemre az üzenetek, kulturáltak, értelmesek és kevésbé elegánsak, kaptám ám hideget-meleget, számítottam rá, belefér. (Azon mondjuk csodálkoztam, hogy némelyek úgy reagálnak egy nyilvánvalóan szubjektív kritikára, hogy azon nyomban elkezdik fényezni saját magukat, de hát, ilyen is van..) Ettől függetlenül, a véleményem pontosan az, amit leírtam.

Vissza a főzéshez. Miközben átnéztem a mintegy 400 oldalnyi receptet, azért szinte mindegyik újságban találtam egy-egy olyan izgalmas ételt, amely megmozgatta a fantáziámat. Íme:
Steak vörösboros vajjal (Paprika, 11.o)
Csípős lecsó kötözött galuskával (Vidék íze, 10.o) –huh, ezért most bármit…
Rombuszhal illatos mártásban, vargányás rösztitekercs, vargányapaté (Fakanál, 9.o)
Különleges rétesek (Nők Lapja Konyha, 49.o.)

Utóbbiak Főző László receptjei (micsoda név!), címben szereplőt rétesét némi módosítással el is készítettem, rózsaszínre sütött sertés szűz mellé került köretnek, óriási sikerrel. Nagyon ritkán készítek dinsztelt káposztát, ha viszont igen, akkor én az olyat szeretem, ami annyira le van pirítva, hogy száraz, picit karamellizált és már-már „kandírozott” (de azért nem borzalmasan édes). Az eredeti recept a töltelékhez ½ kg natúr gesztenyemasszát ír, na ezt abszolút nem tudtam hová tenni, és teljesen elhagytam. Helyette a körtét darabosan hagytam (ő reszeli), a fokhagymát is kihagytam, és majoránna (plusz tabasco) helyett némi tört borókabogyóval illatosítottam. Kényelmes volt vendégségre, a káposztát reggel megcsináltam, a rétest magát pedig csak tálalás előtt, frissen sütöttem, hogy finom, ropogós legyen. Iszonyú mutatós volt így csigaformában sütve, de azért persze sokkal praktikusabb hagyományosan, azt hiszem, legközelebb úgy fogom.

Recept:

Hozzávalók (4 személyre)

1/2kg vöröskáposzta, legyalulva
1 közepes hagyma, vékonyra szeletelve
1 körte, felkockázva
5dkg cukor
5 szem borókabogyó
1-2 ek citromlé
olívaolaj, só, bors

2×3 réteslap, olvasztott vaj

Elkészítem a dinszelt káposztát: vastag aljú serpenyőben, vagy lábasban közepes hőfokon lassan, kevergetés nélkül karamellizálom a cukrot. Rádobom a vékonyra gyalult (vagy lereszelt) káposztát és a hagymát, átforgatom, néhány percig magas lángon pirítom. Közepesre veszem a hőt, sózom, borsozom, némi olívaolajat locsolok rá, és hozzáadom a megtört borókabogyót. Fedő alatt, a saját gőzében, puhára, de kissé roppanósra párolom. Amikor már majdnem kész, csak akkor keverem hozzá a kockákra vágott körtét, csak pár percig főzöm vele, hogy megtartsa formáját. A legvégén fedő nélkül pirítom, hogy egészen száraz legyen. Ízlés szerint némi citromlével ízesítem. (Eddig a pontig akár előző nap is el lehet készíteni.). A sütőt előmelegítem 200C-ra. A réteslapokat megkenem olvasztott vajjal, ráhalmozom a káposztát, és két adagban feltekerem. A tetejét megkenem felvert tojással, megszórom fekete köménnyel, és kb. 15 perc alatt szép, piros, ropogósra sütöm. A csigaformához a második 3 lap rétest az egyik téglalap rövidebb végére fektetem, úgy, hogy átfedésben legyen azzal (ez csak úgy működik, ha van ilyen hosszú felületünk), óvatosan csigára feltekerem, és egy kerek tortaformában sütöm meg.

Nők Lapja Konyha (2007/3), 48.o., Főző László receptjéből kiindulva

(Visited 1 036 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

  1. Szia:) Tegnap én is káposztát készítettem és nekem is odakapott, így, hogy kicsit megég isteni. Kevés oliva, 2 alma, egy fej lilakáposzta, egy fej hagyma, kicsi kömény, balzsamecet, cukor, só, asszem ennyi. Nagyon finom volt:) Ma pedig egy teljesen autentikus tiramisuhoz volt szerencsém, húgom pasija kreálta, nyamm nyamm:) Lőttek a diétámnak újfent.Macaroon

  2. Egyetértek az újságkitikával!!! A magyar konyha receptjeinek többségét valóban nem próbálják ki,a príma tényleg nagyon rosszul szerkesztett. Rendszeresen megveszem a magyar konyhát, de aztán többnyire csalódás a vége, nem is főzök belőle. Úgyhogy maradok inkább a gasztroblogoknál.

  3. Minden szavad igaz!Én meg sem veszem őket, bár az újaknak rendszeresen elcsábulok 1-1 példány erejéig. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogyha módomban áll, belelapozok ezekbe az újságokba a polcon, hátha. Aztán sajnos soha semmi.

  4. Hú, ez a csiga nagyon jól néz ki! A Receptklub magazin kimaradt a szórásból, lehet, hogy épp nem kaptál az újságosnál? Én megvettem az utóbbi két számot és pozitív meglepetés volt. Vannak benne szokatlanabb párosítások is, és az alapozó rovat is tök jó, most a posírozás meg a medium-re sütés volt a téma.

  5. Hú, ez a rétes nagyon jól néz ki!A magazinokat én nagy elánnal vettem egy darabig, de mára kifújt az érdeklődésem a Nők Lapja Konyhát leszámítva, abban néha még van jó recept. Én is szemeztem ezzel a káposztással, de a gesztenye miatt félretettem. De ki fogom ezt a verziót próbálni, nagyon jól hangzik!

  6. Teljesen igazad van a Magyar Konyhával kapcsolatban. Nagyon leromlott, sztem ketten csinálják. Nem is veszem meg, hanem a régebbi számokat szedem elõ, és azokból próbálom ki a régen kinézett de ki nem próbált recepteket. Most láttam valami Vega Magazint (vagy hasonló), abban is érdekes receptek voltak, de kb. 600-700 Ft, annyira nem fõzök.

  7. Szia megint: képzeld tegnap nekiálltam rétesezni, és totál prompt a következőt sikerült összehozni, majd képpel együtt beküldöm a mindmegettére…Külön kockára vágott nagy fej zeller, simán sóval megpárol. Répa karikára sóval és rukkolával. Nagyfejű gomba bazsalikommal, majorannával, borssal és újhagymával. Mindhárom külön. Utána fogtam a lapokat kivágtam tortaformára, alulra vagy 3 lap a kivajazás után, aztán zeller, megint lap és vaj, gomba, lap/vaj és répa, lapvaj és egy mozzarella a tetejére. Marha jó lett, hagytunk a mai valamilyen húshoz is köretnek, mondtam, megint kezdem jobban szeretni a zöldségeket:-)Macaroon

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük