Nem a szőlő savanyú, hanem a citrom

Gondolkoztatok már valaha azon, hogy ha egyetlen alapanyagot kellene megneveznünk a konyhában, amelyet képtelenek lennénk nélkülözni, vajon melyik lenne az? Nekem a citrom. Néhány csepp citromlé és némi reszelt citromhéj egészen új személyiséggel ruház fel fogásokat, függetlenül attól, hogy éppen 40 fokos hőségriadóval vagy télvízzel küzdünk. És mi történne akkor, ha a nekünk hagyományos citromon illetve az alkalomadtán felbukkanó zöld testvérén kívül piacainkon megjelennének azok az egzotikus fajták, amelyekkel legfeljebb utazásaink során találkozhattunk!
Először a mexikói törpecitromból kérnék néhány tucattal. A diónyi méretű, vékony héjú, rendkívül intenzív aromájú zöldcitrom az egyik legfinomabb fajta. Mexikón és Közép-Amerikán kívül egyik legjelentősebb termelője a floridai Key-szigetek. Levéből cukrozott, sűrített tejjel kevert édes-savanyú töltelékkel készített citromos süteményt csinálnak, ami 2006. július 1. óta rendeletbe foglaltan Florida állam hivatalos desszertje (ez a Key lime pie). Lesnénk még, hogy hátha találunk néhány szem Meyer-citromot, ezt az eredetileg Kínából származó, édeskés verziót, az amerikai ínyencek kedvencét, továbbá feltankolnánk pár kaffir zöldcitromot is, amely a délkelet-ázsiai curryk kifinomult aromájának egyik titka (csak a héját és levelét használják.) A bennünk lakó cukrász pedig homályos tekintettel nyúlna a cédrátcitrom méretes, göcsörtös példányaiért, hogy vastag, édeskés héjából kandírozott darabokat gyártson. Utóbbi egyébként kultikus szerepű a zsidó vallásban: ősszel a sátrak ünnepén (sukkot) az úgynevezett ünnepi csokor része a pálmaág, mirtusz és fűzfaág mellett (és így néz ki).
Még sokáig lehetne folytatni a sort, de azért ne irigykedjünk, ha mi csak az egyféle citromunkhoz jutunk hozzá, ez is csodákra képes. Például a következő ételekben:
Kapros citromleves: Felforralunk 6 dl húslevest. Simára keverünk 3 ek. tejfölt, egy tojássárgáját és 1 tk. étkezési keményítőt. Csomómentesre keverjük néhány ek. levessel, visszaöntjük a lábosba, épp hogy összefőzzük, nem forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk fél citrom reszelt héját, 3 ek. citromlevet, friss kaprot, és kockázott, kimagozott paradicsomot.
Chermoula öntet: Aprítsunk fel egy-egy csokor friss petrezselymet és koriandert, valamint 1-2 gerezd fokhagymát. Keverjük össze 1-1 tk. pirospaprikával, őrölt római köménnyel, sóval, borssal. Végül adjunk hozzá 1/2 dl olívaolajat és fél citrom levét. Forgassuk össze sült csirkével, vagy zöldségekkel, de akár adhatjuk pita mellé is.
Citromos jégkása: 1/2 l vizet és 10 dkg cukrot egy kis lábasban összeforralunk, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Hozzáadunk 1 dl citromlevet, 2-3 ek. reszelt citromhéjat, és lehűtjük. Átszűrjük, majd nagy, lapos műanyag edénybe töltjük és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. 1,5 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor egy-két óránként.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Print Friendly

4 hozzászólás

  1. vagy a görög citromleves, vagy egyszerűen csak a limonádé, ill. némely saláta öntete miatt is! bár én azt hiszem, nem tudnék csak egyvalamit választani.. 🙂

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.