Málnalikőr

A reptéren még az utolsó percben emlékezetembe villantak az üres üvegek, és eszembe jutott, hogy otthon megcsappant az italkészlet – pedig vendégeket vártam. Épp annyi időm maradt, hogy sietve begyűjtöttem néhány flaska férfias szeszt: whiskyt, vodkát, konyakot. Ezeket fogom majd kínálni az élményekben gazdag, kirándulós napok végén – gondoltam. S a vendégek végre megérkeztek. Kényelmesen letelepedtünk a nappaliban, és élveztük, hogy együtt fogjuk tölteni a következő napokat. Micsoda ritka pillanat! “Whisky, vodka, szilvapálinka? Mit kérsz, van mindenem” – soroltam büszkén a kínálatot a negyvenes férfinak. Komótosan odasétált a zsúrkocsihoz, hogy hozzáértőn felmérje a lehetőségeit. Hirtelen izgatottan felkiáltott: “Nahát, créme de framboise, a kedvencem, ezer éve keresem!” Mondanom sem kell, a francia málnalikőr pár nap alatt teljesen elfogyott, én pedig örökre megtudtam, hogy mivel lehet egyeseknek bármikor apró örömöt szerezni.
A lelkesedés valójában nem olyan meglepő, hiszen Franciaországban nagy hagyományuk és múltjuk van a különböző gyümölcsökből készülő likőröknek. Az egyik leghíresebb talán a dijoni Créme de Cassis, az 1841 óta gyártott feketeribizli-likőr, a legnépszerűbb aperitif, a pezsgővel felöntött Kir Royal alapja. E neves koktélt Felix Kir katolikus papról nevezték el (a mondott férfi később 23 éven át – 1945-68 – Dijon polgármestere). Kir úr egyrészt nyilván igen kedvelhette az italt, másrészt a helyi likőrkészítők háború utáni túlélési küzdelmeit próbálta segíteni azzal, hogy a város hivatalos italává tette. Az érkező látogatóknak a fogadásokon blanc-cassist, azaz fehérborral (eredetileg kizárólag Bourgogne Aligoté) kevert feketeribizli-likőrt kínált. Ennek különböző műfajai olyannyira elterjedtek, hogy francia vagy belga éttermekben és partikon szinte automatikusan hozzák (Kir Royal: likőr és pezsgő, 1:9 arányban; Kir: likőr és fehérbor 1:4 arányban; Communard: vörösborral; Cardinal: rozéval). A málnás változat, a Kir Impérial ugyanúgy készíthető, s szinte még finomabb. A likőr nemcsak koktélokhoz, hanem desszertekre, vaníliafagylaltra csurgatva is isteni, sőt markáns húsok, például a kacsa mártását is feldobja.
Francia málnalikőr (Créme de framboise) házilag
Hozzávalók:
1 kg málna (fagyasztott vagy friss)
7,5 dl vodka
40 dkg cukor
A málnát picit nyomkodjuk össze és tegyük egy kétliteres üvegbe. Öntsük le az alkohollal, szorosan zárjuk vagy kössük le, majd hagyjuk állni 5-6 hétig (néha rázzuk fel). Ekkor szűrjük át (gézen keresztül a legkönynyebb). A cukrot 2 dl vízzel forraljuk össze, amíg teljesen felolvad, s pár percig főzzük. A szirupot öntsük a málnás alkoholhoz, keverjük össze, végül töltsük sterilizált üvegekbe. Lehetőség szerint fogyasztás előtt pihentessük legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig.

(Visited 3 351 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

  1. Valamely (Joanne Haris?) regényben azt írják, ezeknek a likőröknek a hosszas érlelés nagyon lényeges eleme, több évig – nyilván megfelelő fából készült hordóban és pincében -, szóval szerintem nem árthat az üvegben való hosszabb tartogatás sem. Talán megoldás lehet, hogy egy részét azonnal, más részét pár hónap után, harmadikat meg jól elrejtve tovább tartjuk-fogyasztjuk. 🙂

  2. Haha,Chilli,kinevelsz egy alkoholista generációt.A lelkes kis próbálgatók hektoliterszámra kutyulják majd a konyhában különbféle idénygyümölcsből,aztán nyáron meg lesz ereszdelahajamat.Én limette-ből próbálnám ki,sőt,fogom is,nehogymár kimaradjak a sorból.Remélem,az lesz belőle,amire vágyom: fanyar,hűsítő,de ütős nyári ital.A mostanában aktuális projektem a tökbefőtt lesz,hogy rávegyem az aprónépet a zöldség elfogyasztására.Találtam jópár receptet,csak még nem tudom,melyik lesz az igazi.Amit idénre még terveztem,azok az alkoholos befőttek,alig várom a szezon kezdetét,imádom a klasszikusoktól az extrákig,tehát rumosmeggytől ginben érlelt ananászig mindent.Házi szeszfőzde projekt indul 🙂 .Kiváncsi leszek,mit fognak szólni a szomszédok a házat körüllengő nonstop alkoholszaghoz :DDDD

  3. sziasztok! Ezt biztos kipróbálom, bár sztem én is egyelőre eperrel! Most épp a bodzaborral próbálkoztam, ha az “beérik” jön a diólikőr, és év végén a kökény likőr. Ez idén nagyon bevált.

  4. Én Oroszországban kaptam egy hasonló receptet, és -40 fok lévén csak cirbolyamag állt rendelkezésre, abból készítettem el. Nagyon finom lett, de még fél év összeérés (üvegben, vitrinben…) valóban nagyon jót tett neki. Én más hasonló italrecepteket is szívesen olvasnék (likőrök, házisörök, esetleg). És tudnátok valami színvonalas orosz (összorosz) szakácskönyvet ajánlani?

  5. Én most (tegnap) tettem el egy nagy üveggel belőle, de már előre szomorú vagyok a rengeteg várakozás miatt 🙂

    Ha bejön, jövőre eperből csináljuk.

    Egyébként Gia, ne féltsd a fiatalokat, mivel a likőr elkészítése minimum 3000 forint (a 0,7 vodka és a kiló málna), ráadásul a fél év várakozás és érlelés se az ő stílusuk 🙂

  6. Készül feketeribizliből 🙂 Szerinted tartsam ugyanezeket az arányokat és érlelési időt, nem lesz “túl aromás”? (Nagyon erős íze van a gyümölcsnek.) Köszi!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük