Édes-savanyú, színes uborkasaláta

Ismerős az, amikor egy ételre valami miatt hirtelen úgy rákattansz, hogy akár egy héten háromszor, négyszer is asztalra kerül? Aztán a lelkesedés persze lehiggad, a fogás akár megint hosszú időre feledésbe merül, majd egyszer csak megint visszatér –vagy nem.
Hogy a színekre kiéhezett szem, a vitaminokra vágyó szervezet, vagy a ropogós friss zöldségek teszik, nem tudom, mindenesetre ezt a salátát az elmúlt pár napban, amióta végre itt is kitavaszodott, vagy háromszor készítettem. És még mindig nem unom!! Alapvetően semmi extra nincs benne, de az öntet az ázsiai hozzávalóitól annyira finom és ízes, hogy per pillanat simán kenterbe ver bármilyen uborkasalátát (megjegyzem, a magyaros tejfölösért is megőrülök). A sárgarépát persze karikára, vagy julienne-re is lehet szeletelni, de szerintem így (zöldséghámozóval csíkozva) sokkal jobban néz ki. Szuperül passzol grillezett csirkemell, vagy hal mellé, de magában is megállja a helyét.
Recept

Hozzávalók (2 adag)
2 közepes répa
2 kígyóuborka
1 közepes lilahagyma
2ek pirított szezámmag
nagy marék friss koriander
Öntet:
2kksó
4tk rizsecet
2tk szezámolaj
2tk cukor
2 gerezd fokhagyma
fél magozott chilipaprika

A lilahagymát vékony szeletekre vágom. A sárgarépát megpucolom, és zöldséghámozóval hosszában vékony szalagokat faragok belőle. Az uborkát szintén meghámozom, félbevágom, kiskanállal kikaparom a magját, majd félhold alakú szeletekre vágom. Összekeverem az öntetet: a rizsecetet, szezámolajat, sót, cukrot elkeverem, hozzáadok két egészen apróra vágott fokhagyma gerezdet és ízlés szerint kimagozott friss chilipaprikát. Ráöntöm a zöldségekre, összeforgatom, legalább fél órát állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor pirított szezámmagot és friss koriandert forgatok bele.

(Visited 102 times, 1 visits today)
Print Friendly

8 hozzászólás

  1. kedves CH&V! Tanacsodat szeretnem kerni abban, hogy lehet-e valamilyen trukkel csak a foodblogokban keresni recepteket. Koszonom rita

  2. rita, nemzetközileg sajnos nem tudom, biztos van.vialuna, igen, ez fekete szezámmag, csak a szín kedvéért tettem rá, az íze ugyanolyan.eszti, a magját azért kell kikaparni, mert az nagyon vizes, és aztán úszik az egész sali

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.