Háromhagymás cukkinileves

Ez a leves nálam vendégváró. Nem is tudom, hogy megszokásból, nosztalgiából, vagy gyakorlatias okokból, de gyakran, amikor olyan időpontban érkeznek látogatók, (pl. késő este, vagy délelőtt), hogy nem tudom pontosan, hogy lesz-e evés a vége, vagy nem (ki lehet találni, hogy az esetek 99%-ban mi a válasz), ezt főzöm. Anyukámtól lestem, így ahányszor készítem, mindig rá gondolok. Az ő verzióját picit továbbfejlesztettem, és háromhagymás cukkinilevesnek kereszteltem.

Szóval, ezzel indítottunk, aztán volt még miegymás. A prominens vendégeknek pl. feketekagylót is főztem, amiről képriportot készítettek, sőt heves tiltakozásom ellenére még a konyhámat is leleplezték.

Nemzetközileg pedig Johanna, a Passionate Cook kérésére (személyes ízlésem alapján összeállított) budapesti gasztronómiai ajánlóm.

Recept

Hozzávalók (4 személyre)

2 közepes cukkini
2 közepes salotta (vagy egy vöröshagyma)
1/2 póréhagyma
6 gerezd fokhagyma
5dkg vaj
1,5l húsleves
1,5dl tejföl
3ek liszt
fél csokor friss petrezselyem
opcionális: marék reszelt parmezán

A cukkinit felkarikázom, majd negyedekbe vágom. A salottát (vagy vöröshagymát) és a póréhagymát vékonyan felszeletelem, a fokhagymát felaprítom. A vajat felolvasztom, a hagymákat rádobom, és közepes lángon puhára párolom. Hozzáadom a cukkinit, átforgatom, felöntöm a húslevessel. Fedő alatt főzöm, annyi ideig, hogy a cukkini még roppanós maradjon. Tejföllel, liszttel behabarom. Összerottyantom, majd jó sok friss, aprított petrezselyemzöldet szórok bele, ezzel már nem főzöm. Tálaláskor kerülhet rá egy marék reszelt parmezán. (A képen a cukkini mellett friss disznóbab (fava bean), amellyel épp kísérletezem)

(Visited 3 133 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

  1. Szinte ugyanígy csináltam én is cukkínilevest, csak a 3 hagyma helyett olajban eltett medvehagymát pároltam. Bioboltokban lehet kapni…isteni!

  2. én még egy marék rizst is teszek a cukkinilevesbe és némi citromot facsarok bele a végén, amitől remek savanykás ízt kap. de mi az a disznóbab?? 🙂

  3. ribizli, persze, naná!A disznóbab (fava bean, féves) hosszú, széles, élénkzöld hüvelyben található, ízben inkább zöldborsóra hasonlít és nagyon macerás. majd írok róla.

  4. Én baconnel pirítottam össze a 3 hagymát, nagyon jó ízt ad neki, és tettem bele még fehérrépát, karalábét, zellergumót és zellerszárat is karikáztam bele.

Hozzászólás a(z) Anita bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük