Ananászos joghurtkrém

A kalóriaszegény desszertek rendezvényre részemről egy sok kicsiből álló ananász kompozíciót készítettem. Ezzel olyan gyümölcsöt használtam, amely mindenki szerint fogyasztó hatású, ez persze így ilyen formában nyilván nem teljesen így van, az viszont valóban tudományosan alátámasztott ténynek tűnik, hogy a benne lévő bromelin enzimek miatt tisztító és zsírégető hatású. 10dkg gyümölcs 56kcal-t tartalmaz.
Az ananásznak ilyenkor van leginkább szezonja, itt Brüsszelben legalábbis a piacon múlt héten halmokban árulták (3db/3Eur). Érettségét nem könnyű eltalálni, én leginkább az illatában bízom, és működni szokott az a trükk is, hogy ha a tüskés, hegyes leveléből egyet könnyen ki lehet húzni, akkor érett.
Végül, a nemzetközi gasztronómiai trendeket követve, többféle, falatnyi adagokból álló édesség került a tányérra, így sem mennyiség, sem változatosság terén nem maradt hiányérzetünk. Nagyon szeretném, ha a hazai éttermekben is elterjedne ez a trend, sokszor enne az ember egy-egy falat desszertet a fogások után, de egy egészet nem akar rendelni. Így meg ráadásul többfélét lehet kóstolni.

A tálra a következő szereplők kerültek: 1. ananász sorbet (ez ugyan cukorral készült, de kevéssel, ráadásul egy ananászból majdnem 1 liter fagyi lett), 2. ananászos shrikhand: ezt az indiai joghurtkrémet néha mangóval szokták készíteni, ananásszal is érdekes volt, 3. ananász szufflé –ennek volt a legnagyobb sikere, mutatós, vicces, finom –a fotózást kifejezetten nem bírja.
A sorbet maradék volt (thai curry után desszert), a másik kettő frissen és nagyon gyorsan készült. Úgy számolom, hogy 4 személy részére használ az ember egy ananászt.

Receptek:

Ananász sorbet:
Egy majdnem tele 1l-es Carte D’Or-os dobozhoz: egy darab nagy ananászt megpucolok, feldarabolok, és aprítógépben gyümölcspürét készítek belőle. Egy kis lábasban összeforralok 1,5dl vizet 10dkg cukorral. Hozzáadom egy zöldcitrom reszelt héját és a fele kifacsart levét. A szirupot teljesen lehűtöm. Összekeverem az ananászpéppel, és fagylaltgépben elkészítem (az én gépemben 20 perc). Habbá verek egy tojásfehérjét, és hozzáforgatom a kész fagyihoz. Mélyhűtőbe teszem.

Ananászos joghurt-krém:
4 mini adaghoz: negyed friss ananász húsát aprítógépben pürésítem (kicsit darabosra hagytam)10dkg 0%-os joghurtot (lehetőség szerint görög joghurt) kikeverek 2tk fruktózzal és az ananász pürével. Megtörök 2 kardamom hüvelyt, és a joghurthoz adom. Néhány szál sáfrányt kanálnyi forró vízbe (vagy az ananász levébe) áztatok, ezt is a krémhez keverem.

Ananász szufflé:
4 mini adaghoz: A sütőt előmelegítem 220C-ra. Negyed friss ananász húsát aprítógépben darabosra pürésítem. Egy szűrőbe teszem, és lecsöpögtetem, hogy ne maradjon leves. Egy tojásfehérjét kemény 2 ek fruktózzal habbá verek. Óvatosan beleforgatom az ananász húst és egy kis csipet őrölt gyömbért. Szufflé-tálkákat kikenek pici vajjal és meghintem porcukorral. Belekanalazom az ananászos habot, egy kést körbehúzok a hab körül (így könnyebben felemelkedik). 12 percig sütöm, amíg a teteje megpirul, és felemelkedik.

Néhány további light-os desszert az archívumból:
Marokkói narancssaláta

(Visited 1 079 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

6 hozzászólás

  1. Jóóók!Az a vicc, hogy a gejl édességek tudnak igazán rabul ejteni, de a korábbi kalóriaszegénynek minősített desszertjeidet is kipróbáltam már (ok, 1 kivételével) és nálam is + közönségnél is nagy sikere volt. Arról nem is beszélve, hogy ezeket akkor vetettem be, amikor hétköznap este kb. 10 percet tartottam érdemesnek arra, hogy dolce kerüljön az asztalra.Sorbetnél, ha fagyigép nincs, jöhet a “villáskapargatós” módszer? Ezt a szerkezetet sosem terveztem, hogy beszerzem. (Kevés ilyen van:-))Üdv,LepkePillangó

  2. Hát, a “bromélia nevű enzim” kicsit aláássa a hivatkozott oldal szavahihetőségét… http://en.wikipedia.org/wiki/BromelainAz biztos, hogy nagy biznisz, mert a gugli az első száz találatban csak étrendkiegészítőket hoz fel. Persze tény, hogy az ananász rostos, mint állat, meg hát finom is, és ha valaki hisz benne, biztos fogyni is segít 🙂

  3. Jaj, LP, azt akartam mondani, hogy a fagyigép komolyan az egyik leggyakrabban használt gépem, nyáron folyamatosan megy. Esküszöm, nem bánod meg, ha beszerzel egyet!!A villáskapargatós módszer persze ok, de azzal sokkal kristályosabb, mint a géppel.

Hozzászólás a(z) t3v, a szkeptikus édesszájú bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük