A titkos hozzávaló: gránátalmaszósz

Múlt héten szokatlanul határozott léptekkel indultam neki vasárnap hajnalban a brüsszeli piacnak. Ez elég ritka, hiszen többnyire hagyom, hogy spontán elcsábítson az aktuális, aznapi, szezonális kínálat. Most viszont gránátalmáért mentem. Nem hiába, a piacon magas halmokba púpozva álltak az ilyentájt megjelenő kerek, pirosas rózsaszínű, fényes, gyönyörű gránátalmák, 1 Euro/kg áron. (Igen, egy, azaz egy) Ezek most Tunéziából érkeztek. A gránátalmával pedig ezúttal konkrét célom volt: gránátalmaszósz, ill. szirup készítését terveztem. Lett is.

A gránátalma-szirup (vagy szósz –bizonytalan vagyok a terminológiában: igazából szirup, azonban ezt a kifejezést magyarul inkább a grenadine-ra használják, amelyet koktélok keveréséhez használnak. Ez pedig nem ugyanaz.) az egyik legjobb és legizgalmasabb titkos különleges hozzávaló. A gránátalma levének sűrítésével készül, hol citromlé és cukor hozzáadásával, hol anélkül. A közel-keleti, ill. arab konyha egyik alapvető hozzávalója, és szerintem sürgősen érdemes bevezetni a saját konyhánkba – én már megtettem. A jó hír az, hogy otthon (legalábbis Budapesten) viszonylag könnyen beszerezhető, minden olyan üzletben kapható, ahol közel-keleti hozzávalókat árulnak (Ázsia, Lehel alja, körúton Dohány utcai sarok előtti kisbolt). Pomegranate, vagy grenadine molasses van ráírva, ill. ennek magyar fordítása, általában gránátalmaszósz ( opcionálisan, mint pl. az én üvegemen, amit tavaly otthon vettem, gránátalma szösz), 2,5 dl-es kiszerelésben kapható, sötét, szirupos folyadék, többnyire libanoni származású. A rossz hír viszont az, hogy otthon felmértem a friss gránátalma kínálatot, a helyzet sajnos elkeserítő, a Nagycsarnokban az egzotik standon találtam csak 1000 Ft/db-os pofátlan áron. Ezek szerint marad az üveges..

Az íze savanykás, édeskés, leginkább talán sűrű balzsamecethez közelít, ill. van benne némi falusi szilvalekvár ízvilág. Szóval, mire lehet használni: isteni salátára csöpögtetve, vinaigrette-ben, sült húsokon (sült csirke, ragacsos oldalas, nyársak), amelyre sütés közben rákaramellizálódik. Jó kis téli sült zöldségeken (répa, tök, hagyma pl.). Sült padlizsánra csurgatva. Joghurton. Vaníliafagyin.

Ha pedig valaki mégis jelentős mennyiségű friss gránátalmához jut, pl. itt Brüsszelben (esetleg terem a kertjében), akkor könnyen elkészíthető házilag (és az íze ennek persze gyümölcsösebb, intenzívebb), a következőképpen: a gránátalmák levét kifacsarjuk (elektromos facsaró), leszűrjük, majd egy lábasban felforraljuk, ezt követően pedig közepes lángon kb. harmadára beforraljuk. A hűtőben sokáig eláll (a bolti üveges gyakorlatilag a végtelenségig). Nálam 6 gránátalmából lett ½ l gyümölcslé, ebből pedig kb. 1,8dl szósz. De lehet, még egy kicsit tovább sűrítem.

(Visited 2 124 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

21 hozzászólás

  1. “Kifacsarjuk a levét” – ez alatt azt kell érteni, hogy magos izé kibányász, gyümölcscentrifugába tesz és gomb megnyom?Egyébként nem akarsz esetleg pár üveggel készíteni, majd a szegény itthoni (=magyarországi) rajongóknak méltányos áron értékesíteni? Esetleg dedikálva, limited edition kicsit drágábbért. :))

  2. Ribizli, ha esetleg van otthon “félkarú rablód”, abban is remekul lehet facsarni a levét. Félbevágod, mint a narancsot, és uzsgyi… Amúgy a Mach-ben szokott lenni gránátalma viszonylag gyakran, de az árára nem emlékszem. Réka

  3. Sziasztok!Gránátalma sűrítmény – ez hogy hangzik? A “szósz” úgy hangzik szerintem, mit amit már valahogy kezeltek. Én kétszer “facsartam” gralmát, igazi hentesmunka… másodszor már a kádban végeztem. Ez nem vicc, elég mókás volt, de ezt már mástól is hallottam!Lehet, hogy nekem más fajta jutott? :))

  4. “kifacsarjuk” -én elektromos citrusfacsaróval csináltam, de lehet úgy is, ahogy írod, vagy úgy, hogy magok kibányász, aprítógépbe be,majd leszűr. Még nem gondoltam rá, hogy értékesítsem, bár ez a limited edition jól hangzik:)auranti -igen, ez a sűrítmény nekem is eszembe jutott, a szósz szerintem sem az igazi…és egyetértek, hogy hentesmunka, nekem is eléggé úszott a konyhám a pink szottyban

  5. Helyesbítek kicsit, a magokat akartam kiszedni plusz levet felfogni, de már nem emlékszem, mit is kezdtem a magokkal. Olyan roppanós, remek íze van, valamire szórtam v. mártásba tettem. Van egy tippem: nyáron pinkszinű fürdőruciban kimenni a kertbe (már ha van:)) és ott kifacsarni az éves mennyiséget! Mindenesetre minden elismerésem azé, aki végigcsinálja a tortúrát!

  6. A gránátalma levét legegyszerűbben és a legtakarékosabban azzal a bizonyos naracslécsinálóval lehet “felfogni”, amit gyakran a Vámház nagycsarnok hátsó traktusában lehet látni, vagy nagy áruházak előcsarnokában. Ott narancsot csavarnak vele. Tehát: a gránátalmát félbevágjuk, behelyezzük ebbe a kétrészes csavaróba, aminek az alja olyan mint a citromcsvaró, csak alatta van egy léfelfogó edényke, utána egy kis karral rányomjuk a felső részét, és addig feszítjük, míg teljesen ki nem nyomjuk a nedűt. Azt hiszem erről nevezték el a mennyei mannát is. Ja, a narancsléfacsarónak ezen formáját a Vámház csarnok melletti (Budapest legjobb)vasedény-üzletében vettem, 22oo Ft-ért.

  7. Friss budapesti piaci gránátalma ár: 120 Ft/db, 1 db kb. 20 dkg. Mondtam az árusnak, hogy a brüsszeli piacon 1 kg= 1 EUR, válasz: a benzinköltséget is hozzászámolva már drágább lenne. Elárultam, hogy nyilván nem 1 kg-t vennék ebben az esetben.

  8. na, a 120ft/db egy fokkal barátibb. Én is úgy emlékeztem, hogy pár éve, amikor még otthon laktam, vettem néha párszáz ft-ért.egy gránátalmából pedig már rengeteg mindent lehet csinálni..

  9. Teréz körúton a volt Horizont mozi közelében van egy török élelmiszer bolt, ott kaptam a héten ötszázvalahány forintért 330 ml-es kiszerelésben.

  10. <>Gránátalma<> koncentrátum megérkezett.Mától sokkal olcsóbban juthatsz hozzá ökológiailag tiszta területről származó gránátalma koncentrátumhoz.Literes kiszerelésben.Részletekért írj a mail címemre:< HREF="imkesz@gmail.com" REL="nofollow">imkesz@gmail.com<>

  11. én imádom a gránátalmát…mellesleg ha nem akarja kifacsarni az ember a levét hanem csak a magjait akarja vmire rászórni akkor arra van egy ötletem: gránátalma félbevág, bal kézbe fog (balkezeseknek jobb kéz), fakanál kézbevesz, tetejét ütögetni. Így semmi nem lesz gránátalma-leves.

  12. csak egy kérdés: mi va azzal aki pl: Szombathelyen lakik de nincs kocsija? Arra a környékre tud valaki “óccó gánátajmát”?

  13. Kedves gránátalma fanok!
    Nemrég én is kitaláltam, hogy rendszeresen itatni fogok a családommal gralmalevet egyértelmű egészségmegőrzési(+óvási) okokból.
    Ma vettem is egy nagyobb darabot a helyi (Budaörs) CBA-ban potom 550Ft-ért, bár ahogy olvasgattam itthoni viszonylatban ez középárfolyam. Először beleraktam a “félkarú”-ba utána meg kikapartam és kipasszíroztam a maradékot egy sima szűrőben, szerintem a félkarú benne hagyott egy jó 25%-ot és a passzírozó messze nem a legtökéletesebb módszer. Gondolkodom egy csigás vagy kétcsigás gyümölcsfacsaró beszerzésén, utóbbinál ígérik a legnagyobb léhozamot és a legjobb minőséget. Eddig 70ropi alatt nem találtam… 🙁

    üdv

    vb

  14. En Egyiptomban elek. Most van a szezonja a granatalmanak.
    Evek ota fejlesztem az elteveset, hogy ne vesszen a vitamin ertekebol.
    Recept < narancspres, muanyag vizes flakonban lefagyaszt,masnap fagyottan szobahomersekleten kiengedni. Maga a gyumolcs elobb enged ki, mint a viz hanyada. Folyamatosan leontogetem, es a vegen csak egy rozsaszines jegkup marad a palackban, a szirup kulon elotte felolvad. Visszafagyasztom, es egesz evben van szorpikem. Isteni, es allitolag, rak olo.

  15. az Auchanban mindig van, kb.200-400 Ft közötti áron.
    Az egész gyümölcsöt alaposan, hengergetve megpuhítom. hegyes, éles kisollóval csak a héját vágva félbevágom és kettészakítom. így a levéből szinte semmi nem csepeg el, semmi se lesz vérvörös.
    A magokat kigörgetem, pl. kiskanál nyelével, vigyázva, hogy a fehér hártyából semmi ne kerüljön a tálba. leve még mindig nem csurog.
    mikor minden mag kijött és a tálban van, akkor azt csinálsz vele, amit akarsz. használhatod az egész magokat (én pl. grapefruitos sajtsalátához), vagy passzírozhatod, apríthatod gépben, minden csepp megmarad

Hozzászólás a(z) székely zsófi bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük