Amerikai citromkrémes szelet (lemon bar)

Na, ez egy nagyon bűnös, nagyon finom, nagyon egyszerű, nagyon, nagyon…olyan süti.
Amerikai klasszik, nekik kb. olyan (mármint pozícióban), mint nekünk mondjuk egy almás pite. A „bar” tulajdonképpen szeletet jelent. Gyakorlatilag minden kávézóban, cukrászdában, Starbucks-ban megtalálható a különböző cookie-k, brownie-k, muffinok, cheesecake-ek, ilyen-olyan karamelles, pekándiós szeletek és további amerikai eszméletlen káros, de eszméletlen jó süticsodák mellett. Aki szereti a citromos édességeket, az imádni fogja, de tényleg!

A receptet még kint kaptam kolléganőtől, évek óta csinálom, és mindig jó kis jolly joker. Mert lehet „csak úgy” csinálni, kitenni vasárnap délután vendégeknek, vagy nem vendégeknek –minden lacafaca nélkül, rombuszokra szeletelve, porcukorral megszórva. Avagy lehet mondjuk fancy-re venni a figurát, és egy könnyű vendégvacsora után (kicsit) nagyobb háromszögre vágni, és eper/szeder/málna/vagy ami épp van és tejszínhab társaságában szervírozni. Egyébként érdekes, hogy az interneten több helyen olvasom, hogy nagyon trükkös ilyet készíteni, mert gyorsan el lehet rontani –nem pontosan tudom, mit lehet rajta elrontani, ez a recept mindenesetre teljesen kipróbált, bevált és szemtelenül egyszerű. Találtam internetes receptet is, ami majdnem szó szerint ugyanez, gondolom ez egy standard recept lehet. Annyit módosítottam rajta, hogy az omlós tésztába is teszek citromhéjat, a citromkrémbe pedig (ha van véletlenül itthon) löttyintek egy kis limoncello-t. Legközelebb kipróbálom úgy, hogy a tészta kókuszos lesz, a krémet meg lime-al készítem.
Ja, és remekül fagyasztható.

Recept:

Hozzávalók (kb.30 szelethez)

25dkg liszt
25dkg jéghideg vaj
10dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
csipet só

4tojás
2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
30dkg cukor
1tk sütőpor
5dkg liszt
csipet só
(opcionális: lötty limoncello)

A sütőt előmelegítem 170C-ra.
A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összemorzsolom, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állagú legyen. Egy kb. 20x30cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, és beleszórom a morzsát. Kézzel (ill. pohár oldalával) teljesen belenyomkodom, hogy egy tömör, egyenletes réteget kapjak. Beteszem a sütőbe, és 20-25 percig sütöm, amíg világosra sül. Amíg sül, kikeverem a tetejét: a tojást fehéredésig keverem a cukorral. Hozzáadom a citromlevet, citromhéjat, végül a lisztet, sütőport, csipet sót (ha használok, a likőrt), és teljesen csomómentesre keverem. Amikor a tészta megsült, ráöntöm a masszát. Visszateszem a sütőbe és 20 percig sütöm, amíg a krém megszilárdul. Ezt a sütit teljesen ki kell hűteni. Rombuszokra vágom, és megszórom sok porcukorral. Hűtőben néhány napig eláll, és tökéletesen fagyasztható.

(Visited 6 539 times, 8 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

28 hozzászólás

  1. ezt ki fogom próbálni.kérdés. rendelni lehet receptet? két dolog izgat. az egyik, amikor le mans-ban voltunk, akkor ott ettünk palacsintát. talán bretagne-i volt a neve, vagy hogy. kocka formájúra volt hajtva, majdnem fekete sötétségű barna volt a tészta és belül meg valami csoda. volt zöldséges is, meg édesek is, és mondjuk 2-3 ilyen palacsinta elég enni egy étkezésre.a másik az meg egy cseh süti (szerintem egyik legjobb sütisek a csehek), az meg mintha gyümölcstora alap lett volna és valami túróval töltve felül és szilva is volt oldalt körbe, szóval valami ilyen, mintha meg lett volna előbb kenve lekvárral is, de valami csoda volt.🙂

  2. Én próbáltam már hajdinalisztből palacsintát, nagyon finom!! A vicces benne az, hogy a nyers tészta bizarrul nyúlós, és a kész palacsinka néha úgy ropog az ember foga alatt, mint a homok.Valamint a (sárgarépás) narancslekvár fenomenális palacsintatöltelék.ribizli

  3. Ez a citromos torta tökéletes, és nagy siker. Először kicsit meglepődtem, hogy milyen állagú volt a töltelék sütés után, de írtad, hogy ki kell hűteni, hát kihűtöttem. Azt hiszem, sütöm még máskor is.Zsuzsa

  4. Szia!Régóta olvasgatom csendben a blogodat, nagyon tetszik, sok ötelet merítettem már belőle. Most ezt a sütit megcsináltam szórul szóra és egyszerűen isteni lett! A tetejére nem szórtam porcukrot, mert az én ízlésem szerint elég édes volt anélkül is. Közben az Epicuriouson láttam, hogy ugyanerre a shortbread alapra lehet más “feltétet” is, csokisat, diósat, stb. Várom még a citromtortás vonal foltatását is:))Ági

  5. Szia, nyamm-nyamm 🙂egy kérdés a fagyasztással kapcsolatban: csak simán kiveszed a mélyhűtőből, és hagyod kiolvadni, vagy van valami speciális trükk a felolvasztáshoz?

  6. fagyasztás: csak simán mélyhűtőből kivéve, végig szobahőmérsékleten olvasztom ki (semmiképpen nem mikró!)Fagyasztottam már szeletekben is és nagyobb darabban is.Tojás mindenestül -fehér+sárga

  7. szia! régen szerettem volna már ilyen sütit sütni, hát most, családom nagy örömére megtaláltad nekünk a real maccoyt:-)))) köszönjük!!

  8. Szia!Én is elkészítettem ezt a receptet, mert a leírás alapján nagyon megtetszett, és kíváncsi voltam, de sajnos nem sikerült a legjobban: a krém a legtöbb helyen folyós maradt, csak a tepsi szélén lett olyan, amilyennek gondolom, hogy lennie kell… Azt hiszem, tovább kellett volna sütni egy kicsit, de igazság szerint még nagyon nagyon kezdő szakács vagyok, és lehet, hogy kicsi elbíztam magam, mikor ennek az elkészítésére adtam a fejem… 🙁Azért nem keseredtem el teljesen, és kipróbálom máskor is, remélem, akkor jobban sikerül.Jane

  9. Szia,sajnos nekem nem úgy sikerült ez a süti, ahogy szerettem volna, sikerült “könnyen elrontanom”. 🙁A tetején egy nagyon vékony réteg megszilárdult, törékeny lett, így vágni sem lehetett szépen (pedig még tovább sütöttem, mint írtad, mert 20 perc után itt-ott folyós volt még), alatta lágyabb a krém, az alja szerintem rendben. Valamint a teteje a tepsi oldalán fennragadt, a közepe pedig beesett, olyan lett, mint egy teknő…van vmi ötletet, mi lehet ennek az oka? Az ízével minden rendben, isteni, csak egyáltalán nem úgy néz ki, mint a képeden és hát elég gusztustalan feltálalva az én verzióm…Köszi, Adri

  10. Köszönet a receptért, isteni süti! Már csináltam limoncellóval, eszegettük külön csak a shortbread alapot keksznek (nyammmmmm!). És ma este jött az áttörés, citrom helyett narancs. Így talán még finomabb, lágyabb az ízhatás, és kevesebb cukor is elég bele.

  11. Egymas utan haromszor megcsinaltam, KÖSZÖNET a receptért!!! Egyszerüen Isteni! Nagyon nagy sikert arattam vele.

  12. Éljenek az édes-anol ízek!Nagyon tuti lett, naracsosan csináltam kevesebb cukorral és forró vízbe mártogatott késsel szeleteltem, hidegen, amit persze alig bírtam kivárni:))Köszi a receptet és gratula a bloghoz, 3 napja ezt olvasom!Csak így tovább!!Üdv I.

  13. Szia!

    Én a joyofbaking.com-ról vettem a receptet, de még azon forrón befaltuk ketten az egészet. Mondjuk az én receptem kisebb adagot eredményez, de ez a süti tényleg nagykutya! Lehet, hogy ma is sütök, még kérdéses…

  14. Szia! Ma próbáltam ki, mert nem sok minden volt itthon sütéshez, de citrom mindig van. Nagyon finom lett, most már tudom, hogy nem kell megijedni, ha sütés után remegős a krém.Én csak 25 dkg cukrot tettem a krémbe és így is elég édes volt.Legközelebb a tésztába is csak 8 dkg porcukrot teszek. Köszi a receptet.

  15. Nem sikerult. Amikor csinaltam, gondolkoztam is: mi a helyzet a tojas feherjekkel???
    Nos, amikor kisult, finom, de egyaltalan nem ugy nez ki, mint a kepen. Latszik az alja es folotte feheres. A kepen viszont minden sarga. Ez meg nem is lenne baj, de egy kicsit lehet szaraz is….? Nem tudom….. mindenesetre finom, de vajon ilyennek kell lennie amilyen az enyem lett?
    Varom valaszod, Miss Brown

  16. ha-ha-ha…..
    ezt jol elneztem. a tojasokat egeszben kellett volna…. most latom csak.
    mindenesetre a sargajak nelkul is nagyon finom lett, csak a kulleme mas.

  17. Szia!
    Hát én nagyot csalódtam ebben a receptben! Nem tudom, másnak hogy lett folyós a krém, pontosan úgy csináltam, ahogy írtad!! A tészta túl vajas, túlsült, a krém vékony és az is nagyon megsült!!:((((

Hozzászólás a(z) Miss Brown bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük