Spenótos csicseriborsó curry

Ismét egy gyors 10 perces hétköznapi vacsi – bár én ezt a múltkor még annak a bizonyos indiai vacsorának a részeként főztem még más fogások mellé. De azóta már csináltam csak úgy spontán is. Rizzsel, naan-nal, vagy csak magában is szuper. Csicseriborsó konzerv mindig van itthon, mert nagyon változatosan lehet elkészíteni és még egészséges is. És igen, valóban még finomabb ha nem konzerv, na de a csicseriborsót még áztatás után is kb. 2 órán át kell főzni, úgyhogy az úgy nem mindig annyira praktikus. Egyébként többnyire hummuszt szoktam belőle csinálni de amióta elkezdtem indiaiul főzni, pláne feltankolok belőle, mivel nélkülözhetetlen alapanyag.
Ez tulajdonképpen egy jó kis fűszeres, paradicsomos csicseriborsó curry, a szokásos hagyma-fokhagyma-gyömbér keverékkel indul, rá a fűszerek, a csicseriborsó, a paradicsom, pici víz, főz, végén spenót bele, összesik, putty, kész is.
És pityputy, ez most egy ilyen összecsapott post, többre most nem telik:)
Recept

Hozzávalók (2 személy)

1 doboz csicseriborsó
20 dkg friss spenót
fél doboz kockázott paradicsom
1 friss paradicsom
1 hagyma
2 fokhagyma
darab gyömbér

2-3ek olaj
1 tk őrölt kömény
zöld chili
garam masala
só,bors
őrölt koriander, cayenne bors

Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért. Hozzáadom az apróra vágott chilit és a fűszereket, kevergetem. Ekkor rádobom a paradicsomkonzervet és a kimagozott, lehámozott paradicsomot (nyilván lehet csak konzerv is, vagy ha van finom friss paradicsom, csak az). Jön bele a lecsepegtetett csicseriborsó, fél pohár víz, összerottyant, a végén megmosott friss spenót beledob, összesik. Ízesít só, bors, még fűszer, ha kell, a paradicsom miatt pici cukor ha kell. Friss meleg naan-nal tálal, eszik.


Eredeti recept: Kochen rund um die Welt -Indien, Kichererbsen in würziger Tomatensauce -Chhole, 93.o.
(Visited 12 059 times, 8 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

13 hozzászólás

  1. Igenigenigen! Valami hasonlót (is) csinálok csicseriborsóból. Sajnos i8tthon nem széleskörűen elérhető, képes voltam Olaszországból hozni néhány dobozzal (negyedáron, mint ahogy a Lehel téri arab fűszeresnél kapni). A csicseriborsó talán az egyetlen, amire azt mondom, hogy a konzerv jobb a saját főzésnél. Ha én csinálom, soha nem lesz olyan puha, mint a konzerv. A nagy könyv szerint 36 óra áztatás és 6 óra főzés, de ennyi időm még soha nem volt, viszont ha nekiállok, akkor rögtön nagyobb tétel készül, a mélyhűtőbe kerül adagonként.Te hogy’ csinálod, hogy 2 óra altt elkészül? Kuktában?

  2. rossamela, a Nagycsarnokbeli Ázsia boltban 270 forint a csicseriborsó. a receptért pedig hálás köszönet, imádom!!!

  3. Igen, hasonló az ára a Lehelen is, ugyanott egy kiló száraz csicseriborsót meg 500 forint körüli összegért adnak. Mennyi sokat lehet abból főzni, már ha van hozzá (leginkább) türelem! Na ezért nem tudtam otthagyni abban az olasz diszkontban a 30-40 eurocentes konzervet!Apropó, láttatok már csicseriborsó növényt? Egy ismerősöm megpróbálkozott vele, elvetett pár szemet a kertjében. Nagyon érdekes növény: egy hüvelyben egy mag van. Aha! Megvan a megoldás! Biztos azért olyan puha a konzerv (amilyen nekem a szárazból soha), mert rögtön szüret után főzik meg a csicserit!

  4. kedves Zsofi! Nagyon szimpi ez a recept, szeretnem megcsinalni. Fontos, hogy a chili zold legyen? Altalaban mitol fugg, hogy a zoldet, vagy a pirosat hasznalja az ember? Legvegso esetben helyettesitheto magyar zold erospaprikaval, vagy akkor mar inkabb semmi? Koszi! Rita

  5. Szia Rita!nyugodtan lehet piros chili-vel is csinálni, ugyanolyan ízű lesz. Általában csak a szín alapján választom, hogy épp melyiket használom, ízben nincs nagy különbség. A csípős zöldpaprika elvileg végül is miért ne, bár szerintem picit más lesz. Lehet, akkor inkább száraz chilipaprikát (v.pelyhet) lehetne használni. sok sikert!

  6. A csicseriborsot en maximum fel ora- ora alatt fozom meg. A titok: forro vizbe aztatom egy marek soval egy ejszakan at. Ez megpuhitja. Mivel a sos aztatoleben fozom meg, altalaban nem is kell tul sok sot adni a vele keszitett receptekhez. Valahol a neten talaltam az otletet, nekem nagyon bevalt. Persze, meg igy is dupla adagot fozok, es amit nem hasznalok fel befagyasztom maskorra.

  7. én is a “mindent saját magam csinálok” híve vagyok: egy éjszakára két kk. szódabikarbónával vízbe áztatom, másnap kuktában, sípolástól számított 20 perc alatt készre főzöm.

  8. Ez valami isteni lett, ismét egy jót ettem a tőled vett recept alapján készült ételből 🙂
    köszi

  9. én sima vízbe áztatom egy éjszakát és másnap 30' alatt megfő rendes lábasban is. amúgy én nagyon sok ételbe szoktam “szórni” belőle, pl. lecsó,különféle saláták … na és hát a cous-cous-ba elengedhetetlen.

  10. Kedves Zsófi! Azt szeretném kérdezni, hogy ez a recept mirelit spenóttal is működhet esetleg?
    Előre is köszönöm a választ! 🙂

  11. Szia!Pontosan a darab gyömbér mennyi és reszelve kell beletenni?Illetve a garam masala mi v. mivel helyetesíthető?Köszönöm

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük