Húsleves másnap

Na az itt a nagy kérdés, hogy mi történik a húslevesben főtt szárnyashússal . Nálam mostanában egyszerű. Teljesen rá vagyok kattanva erre a salátára, az utóbbi két hétben legalább négyszer csináltam.
Már-már szinte azért főzök húslevest, hogy lehessen megint ilyet csinálni. Na jó, ez nem igaz, mert húslevest gyakran főzök, hogy legyen lefagyasztva alaplé. De kicsit mindig problémás, hogy mi legyen a főtt hússal, merthogy azért annyira nagyon nem vagyok oda. Nem úgy mostanában. Ráadásul, bár itt még nagyon nincs tavasz szag, de mintha az ember lassacskán kezdene ráhangolódni. Például elkezd salátát kívánni. Mert egyébként télen kinek van kedve nyers, hideg, ízetlen zöldségeket ropogtatni? Hát nekem nem. Inkább eszem sült zöldségeket, leveseket, de miss nyuszit megtartom tavaszra a friss zsenge zöldségekre, meg a nyári igazi paradicsomra.
Ez egy ázsiai saláta, leginkább vietnáminak mondják, több különböző szakácskönyvben szerepelnek rá variációk (pl. Nigella legalább két könyvében). Fogalmam sincs, mennyire autentikus, a dresszing a standard ázsiai öntet, amit pl. a híres thai marhasült salátához, vagy zöld papaya salátához használnak. (vagy a thai garnélás uborkasalátához). Annyi de annyi íz van benne, hogy köszönőviszonyban sincs a némely éttermekben kínált fantáziátlan, lapos, unalmas csirkesalátákkal. Ilyet akár még étteremben is rendelnék. Szóval a lényeg a dresszing és a sok friss zöldfűszer (menta és koriander). A dresszing egy nagyon friss, csípős, savanyú, édes, sós, nagyon összetett, nagyon harmonikus ízvilág. Aki még nem kóstolta, annak idegenül hangzik. Szerintem, ha egyszer valaki megkóstolja, azonnal beleszeret.

Recept

Hozzávalók (1 személy)

1 főtt csirkemell (*nálam gyöngytyúkból főtt a leves, a húsa is remek), felcsíkozva
negyed fej jégsaláta (én kettő itt kapható speciális kicsi salátaszívet használtam), vékonyra szeletelve
1 sárgarépa, gyufaszálra vágva
1 salottahagyma (vagy fél lilahagyma), vékonyra szeletelve
1 gerezd fokhagyma, aprítva
fél friss chilipaprika, apróra vágva
2 nagy ek halszósz
2 nagy ek zöldcitromlé (fél lime leve)
1 ek cukor
1 tk szezámolaj
nagy marék friss menta
nagy marék friss koriander

Egy tálban összekeverem a felszeletelt húst, a sárgarépát, salátát, hagymát. Egy kis tálkában összekeverem a halszószt, citromlét, cukrot, szezámolajat, fokhagymát, chilit. Ráöntöm a salátára és jól összeforgatom. Rászórok rengeteg friss koriandert és mentát, ezekkel is összekeverem. Azonnal fogyasztom.

(Visited 936 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. “husleves masnap” means chicken soup the day after:) because I used the leftover cooked chicken meat for this sort of vietnamese salad (you know, dressing w fish sauce, lime juice, sugar, mint, cilantro, shallots, garlic. chili). And where is your spicy carrot:)?

  2. szia! isteni a recept.és még valami: tudom,hogy ez nem kívánságműsor,meg ilyenek,de jön a tavasz,a piknikes kosarak és a hódítások a szabadban. bizonyára szuper ötleteid vannak csomagolható, útravaló, férfiszíveket megolvasztó ínyencségek tekintetében is. ha egyszer kedved szottyan ilyesmiről írni, lelkesen olvasom majd!!(de ha másról írsz,akkor is.) Kata

  3. Rollller, bocs, néha el vagyok tájolva, hogy mi kapható otthon és mi nem:)Kata, férfiszíveket olvasztó ínyencség:)??Feltétlenül gondolokozom. Mindenképpen lenne benne csokimousse. Meg esetleg egy kis csokimousse is..

  4. Ja,a csokimousse az jó dolog, de múltkor csináltam (nem az itt olvasott recept alapján, mentségemre legyen szólva az internetem épp bedöglött aznap,és nem emlékeztem pontosan,elővettem egy szakácskönyvet)és képzeld, ki kellett dobnom az egészet.na jó, ehető volt,csak én olyan vagyok,hogy ha vágyom egy ízre,és nem sikerül megalkotnom,felhúzom magam,és jön a szemetes.szóval még egyszer megcsinálom,most már a tiéd alapján,és akkor biztosan felveszem a “hogyan csábítsunk férfiakat fa alatt” című fejezetembe.és igazad van,remekül csomagolható.szuper ötlet.(plusz a klasszikus száraz pezsgő eperrel)köszönöm.Kata

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük